{ "title": "Vasküler", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/vaskuler-903.jpg", "date": "21.01.2024 12:52:00", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Vasküler, günümüzde çok sık karşılaşılan damar hastalıklarından biridir. İnsanlarda görülen bu rahatsızlık, çok ciddi sonuçlara neden olabilen bir hastalık olduğu için kesinlikle zamanında kontrol altına alınması gerekmektedir. Daha açık bir adıyla \"Vasküler malformasyon\" olarak bilinen bu rahatsızlık insan vücudunun bazı bölgelerinde meydana gelen ve daha çok hem erkeklerde hem de kadınlarda doğum sırasında oluşarak sonraki yaşlarda etkilerini ortaya çıkaran damar hastalığıdır. Bu damar hastalığı, beraberinde birçok fiziksel belirtiyi ortaya çıkararak kişiye kendisini rahat bir şekilde gösterir. Bu nedenle hastalığın teşhisi de biraz daha kolaydır. Bu hastalığın erkenden teşhis edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle meydana gelen en ufak belirtilerin bile ele alınması gerekir. Vasküler rahatsızlığında diğer ciddi hastalıklara göre en büyük avantaj tedavisinin mümkün olmasıdır. Birçok kişi bu rahatsızlığın tedavisinin olmadığını söylese bile aslında vasküler rahatsızlığında gerekli olan önlemler alındığı zaman tedavi son derece olumlu sonuçlanır. Bu rahatsızlık, vücudun hemen her yerinde görülebilen bir durumdur.

Vasküler genel bilgiler
Vasküler belirtileri nelerdir?

Ağrı: En sık karşılaşılan belirtilerden biridir. Ağrılar gün geçtikçe artış gösterecektir.

Uzuvların kullanılamaması: Daha çok hastalığın ilerlemesi durumunda ortaya çıkar ve insanlarda rahatsızlıklara neden olur.

Morartılar: Meydana gelen bu belirti daha çok estetik sorunlara neden olur. Bu durum bazen de insanlarda psikolojik sorunlara neden olur.

Sinirler üzerindeki baskı: Ağrıların artmasında olduğu gibi insanlarda meydana gelen bu durum ayakkabı ve diğer birçok eşyayı kullanamama durumlarına neden olur.

Vasküler tanı ve tedavi nasıl yapılır?

Vasküler hastalığından etkilenen hastaların tanılarının konulması için daha önceden de belirttiğimiz gibi dıştan muayene yeterlidir. Fakat bazı hastaların rahatsızlıklarının ilerlemiş olması ve diğer dokulara zarar vermiş olması ihtimali nedeniyle radyolojik görüntülere de ihtiyaç duyulur. Kimi zaman bilgisayarlı tomografi, kimi zamanda ultrason yöntemleriyle tanı konulur. Rahatsızlığın tedavisinde ise farklı yöntemler kullanılır. Bunlardan biri ameliyattır. Ameliyat en net tedavi yöntemidir. Bunun yanında yapılan bir diğer tedavi yöntemi de skleroterapi uygulamalarıdır. Yani bu tedavi ile deriye iğne ile girilerek tedavinin gerçekleştirilmesidir. Son tedavi yöntemi ise baskılı bandaj, ağrı giderici ilaçlar ve destek tedavilerdir.
" } ] }