{ "title": "Vejetatif Üreme", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/vejetatif-ureme-9676.gif", "date": "21.01.2024 12:01:37", "author": "Onur Özbinar", "article": [ { "article": "Vejetatif üreme, yüksek yapılı olan bitkilerin vejatatif organlarından belli kısımların ve aynı genetik yapıya sahip olan yeni bireylerin oluşturulmasıdır. Vejatatif üreme, eşeysiz üreme çeşitlerinden olduğu gözlenmektedir. Tarımda yaygın olarak kullanılan bu çoğalma metodu farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Yüksek yapılı olan bir bitkinin kalıtsal özellikleri nesiller boyunca değişikliğe uğramasını istenmiyorsa vejatatif yol ile çoğalması gerekmektedir.

Bu üreme çeşidinin adı yerel tarımda aşılama, kalem aşısı, göz aşısı ya da dudak yama diye bilinmektedir. Çilek gibi olan bitkilerin sürünücü gövdelerinde bulunan düğümler köklenerek yeni olan çilek gibi bitkiler meydana gelmektedir. Patates yumrularının üzerinde bulunan veya göz adı verilen bölgelerin her birindeyse uygun olan şartlarda yeni olan bitkilerde meydana gelmektedir. Buna gözle üretmede denilebilmektedir. Zambak ya da ayrık otu bitkilerin rizom denilen toprak altı gövdelerin yeni olan bitkiler gelişmektedir. Gözyaşı bitkisinde yaprağın kenarlarında meydana gelebilecek tomurcuklardan küçük bitkicikler gelişmektedir. Daha sonraysa ana bitkiden ayrılan veya toprağa düşen bu bitkicikler yeni olan gözyaşı bitkileri oluşmaktadır. Kavak, söğüt ya da gül gibi bitkilerden alınan dallarsa köklendirilip toprağa ekilmelidir. Bu yapılarsa gelişerek yeni bireyler oluşur ve buna da çelikle üretme denilmektedir. Tohumla üremeleri zor olan muz, çekirdeksiz üzüm gibi bitkileri üremesinde avantaj sağlamaktadır. Tohumla üremeye göreyse daha hızlı olan sürede gerçekleşmektedir.

Vejetatif üreme çeşitleri

Çelikle üreme çeşidi: Bitkilerin dallarını kesip, toprağa giderek çoğalmasını sağlamaktadır.

Yumru veya soğanla üreme çeşidi: Depo alanı da bulunan yumru veya soğanlardan nemli ortamlarda çimlenerek oluşan bitkiler olduğu bilinmektedir.

Sürünücü gövde ile üreme çeşidi: Bitkilerin dal gövdelerin köklenmesi oluşan bir üreme çeşidi olduğu bilinmektedir.
" } ] }