{ "title": "Yumurta Hücresi", "image": "https://www.hucreler.gen.tr/images/yumurta-hucresi.jpg", "date": "19.01.2024 18:04:18", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Yumurta Hücresi, kısaca hücre, hayatta var olan tüm canlıların bütün yaşam özelliklerini taşıyan ve uygun ortamlarda yaşamını sürdürme yeteneğine sahip olan temel yapı ve işlem birimine verilen isimdir. Vücudumuz çeşitli hücreler ile, bu hücrelerin arasını dolduran organik ve anorganik maddelerden oluşmaktadır. Bunun yanı sıraçeşitli doku ve organların kendine özgü özel hücre cinsleri de bulunmaktadır. Bu yazımızda kısaca, yumurta hücresini ve özelliklerini inceleyeceğiz.

Dişinin çoğalma hücresine yumurta adı verilmektedir. Yumurta hücresi de tıpkı diğer hücreler gibi çekirdek, sitoplazma ve hücre zarından oluşmaktadır. Henüz yeni doğmuş bir kız çocuğunda çok sayıda olgunlaşmamış yumurta hücresi bulunmaktadır ve kız çocuğunun ergenlik döneminden sonra her ay bu yumurtalıklarda bir yumurta sperme döllenebilir hale gelmektedir. Döllenmeyen yumurta ise genellikle bir hafta içinde vücuttan atılır. Her ay olan bu döngüye regl adı verilmektedir. Olgunlaşmamış yumurta hücrelerinin beslenmesi için yumurtanın etrafını halka gibi çeviren yassı hücreler görev yapmaktadır ve ergenlik öncesinde bu hücrelerin hareket ve gelişimlerini engelleyen proteinler de burada sentezlenmektedir.

Yumurta hücresinin olgunlaşma sürecine ovulasyon ismi verilmektedir. Ovulasyonun her aşamasında çeşitli biyolojik yapılar meydana gelerek bir sonraki anatomik yapının oluşmasını sağlamaktadır. Bu hücrelerin dış ratafında “teka externa” yani, dış tabaka bulunmaktadır. Bu dış tabaka kanlanmış bağ dokusundan oluşmaktadır. Bu hücrelerin iç kısmında ise progesteron ve östrojen hormonlarını salgılama ile görevli “teka interna” yani iç tabaka bulunmaktadır. Ayrıca, çok katlı hücrelerden salgılanan glikoprotein yapısındaki makro-moleküllerden yumurtayı saran ve “zona pellucida adı verilen bir zar meydana gelmektedir. Yumurtanın bu şekline ise birinci kesecik yani “primer folikül” adı verilmektedir. İçte bulunan zarın yumurtayı sarma süreci yumurta çatlayınca son bulur ve spermi tanıyarak yumurta içine alınması sağlar.

Birinci keseciğin oluşumunun ardından, iç kısımda sıralanmış halde bulunan hücreler yumurtanın etrafını saracak şekilde çökmeye başlar. Böylece, keseciğin üst kısmında bir boşluk oluşur. Oluşan bu boşluğa antrum denilmektedir. Yumurta hücresinin dışarı atılma süreciyle boşluğun içine kesecik sıvısı dolmaya başlar. Bu süreç devam ederken yumurta da üç veya dört kat büyür, aynı zamanda yumurtayı saran kesecik de büyüyerek “veziküler folikül” adını alır.
" } ] }