Mitokondri
Oksijenli solumun yapan tüm ökaryotik hücrelerde görülen organeldi. Hücrelerdeki misyonu enerji üretmektir. Buna bağlı olarak enerji ihtiyacının fazla olduğu adale hücreleri, etkin taşımanın fazla olduğu hücreler, sinirsel hücreler benzeri hücrelerde sayı oranı fazladır. Sayıları hücrenin fonksiyonuna bağlıdır. Hücre başına birden çok taneden 2500' e denli çıkabilir.
Ribozom
Virüsler haricinde tüm hücrelerde yer alan ribozom, büyüklüğü 150 ile 200 Å ( angström ) aralarında değişim gösteren en minik organeldir. Ribozomlarda protein sentezi yapılır. Hücreye giren aminoasitler burada protein haline getirilir
Endoplazmik retikulum
Hücre zarını çekirdek zarına bağlayan kanallardan oluşur. Endoplazmik retikulum yumurta, embriyonik hücreler ve alyuvarlar haricinde tüm ökaryotik hücrelerde yer alır. Her hücrenin endoplazmik retikulumu kendisine özgü bir yapıya sahiptir. Hücrede 2 tipte buunur.
Granüllü Endoplazmik Retikulum ve Granülsüz Endoplazmik Retikulum
Golgi aygıtı
Olgunlaşmamış kan ve sperm hücreleri haricinde tüm ökaryot türü hücrelerde görülür. Hücrede çoğunlukla sentrozom dolaylarında ve hücrenin tabanına uzak olmayan yerlerde bulunur. Golgi aleti yığılmış yassı keseciklerden oluşmuştur.
Lizozom
Alyuvar hücresi haricinde ttüm hücrelerde bulunur. Bitkisel hücrelerde bulunmaz. Zarla çevrili bir organeldir. İçinde sindirim enzimleri yer alır. Hücre içi ve dışı sindirimi yapar. Yaşlanmış organellerin ve de hücrelerin parçalanmasında görevlidirler.
Peroksizom
Hücrelerde zehir tesiri yapan hidrojen peroksiti su ile oksijen atomuna dönüştürücü kataraz enzimini taşır. Peroksizomlar protislerde adale ve böbrek hücrelerinde bulunur.
Koful
İçlerinde koful öz suyu yer alan zarlı keseciklerdir. Bitkisel ve bir hücrelilerde çok fazla yer alır. Hücrenin sindiriminde, boşaltımında ve madde alış verişinde görevlidirler.
Plastidler
Hücrelerde kloroplast, kromoplast, ve lökoplast olmak üzere 3 tip plastit yer alır.
Kloroplast:
Bitkilerde fotosentezin yapıldığıi yeşil rengi olan plastitlerdir. Kloroplastlar bilhassa bitkilerin yeşil bölümlerinde bulunur. İki katlı zardan ortaya gelirler. Kloroplastlar grana ve stromadan oluşur.
Kromoplast:
Bitkilerdeki yeşilden hariç sarı, turuncu, kırmızı renkleri yaratan pigmentlerin yer aldığı plastitlerdir. Çoğunlukla çiçek yaprak ve meyvede yer alır. Yeşil yaprakların sararmasının sebebi klorofillerin bozulması, kloroplastların kromoplastlara dönüşmesidir.
Lökoplast:
Renkleri olmayan plastitlerdir. Nişasta, yağ ve protein depolar. Işık görmeyen kök, toprağın altı gövdelerde ve tohumlarda yer alır. Işık gördüğünde kloroplasta dönüşür.
Sentrozom:
Bitki hücresinde, yumurta hücresinde ve sinirsel hücrede bulunmaz. Yosun, mantar ve hayvan hücrelerinde yer alır. Zarsız ve sentriyol olarak bilinen 2 silindirik proteinden oluşmuştur. Hücre ayrılması esnasında ikiye bölünen sentriyolün her bir tanesi bir kutba gider ve içlerinde iğ iplikleri oluşur.
Çekirdek
Çekirdek hücrenin idare ve kalıtımsal merkezidir. Hücre metabolizmasını çekirdek yönetir. Tekrardan canlıların özelliklerini taşıyan kromozom çekirdekte yer alır. Hücre bölünmesi ile bu özellikler hücreden hücreye nakledilir.